info@lifeexperts.be
facebook
linkedin

In het kort: 

Externaliseren wil zeggen dat een vennootschap kiest om zijn interne pensioenvoorziening in een IPT onder te brengen.

De voornaamste redenen om te kiezen voor externalisatie zijn:

- zorgen dat het pensioenkapitaal lager wordt belast 

- vermijden dat het pensioenkapitaal  marginaal wordt belast 

- vermijden dat de mandataris zijn mandaat moet neerleggen 

Meer uitgebreid:

Zelfstandige mandatarissen konden tot 2012 een aanvullend pensioen opbouwen via een onderhandse pensioenovereenkomst met hun vennootschap. Er werd een pensioenkapitaal werd gefinancierd via interne voorziening.  Dit is niet meer mogelijk. 

Betrokken vennootschappen hadden en hebben nog steeds twee mogelijkheden. 

Ofwel werd de financiering van die interne voorziening stopgezet en het bedrag van de interne voorziening bevroren.   Hierdoor staat er er nog een voorziening op uw balans. Indien u koos om de bestaande voorziening (geheel of gedeeltelijk) in de vennootschap te laten moet u de contractuele bepalingen van de interne pensioenbelofte aanpassen.  De vennootschap moet ook verplichte informatieverschaffing aan de pensioendatabank (Sigedis) doen.  U kan nagaan of dit in orde door uw MyPension dossier aanvullende pensioenen erop na te slaan. Als de interne voorziening correct werd aangemeld, dan ziet u op het overzicht van de aanvullende pensioenen (meestal op de 4de pagina) de melding "U heeft nog x intern gefinancierde pensioenbelofte(s) bij:". 

Ofwel kon uw vennootschap en kan uw vennootschap nog steeds de bestaande voorzieningen externaliseren en daar bij eventueel ook de toekomstige financiering ook extern voorzien.  Lees: u kan deze toezegging overmaken aan een verzekeraar, en dus via een IPT.  Let wel: externalisatie dient best te gebeuren meer dan 5 jaar voor de vermoedelijke uitkeringsdatum. 

Omdat niet elke vennootschap voldoende cash heeft om de de volledige externalisatie van de interne pensioenbelofte door te voeren kan de vennootschap kiezen voor een gefaseerde externalisatie.  

 

  Interne voorziening Externalisatie naar IPT 
Risico overfinanciering Aanleg provisies op de balans, dus geen effectieve betaling Storting van de premies, dus effectieve betaling
Fiscaal voordeel

Provisie is vrijgesteld in de vennootschapsbelasting (binnen de 80%-grens)

Premies zijn aftrekbaar in de vennootschapsbelasting (binnen de 80%-grens)
Premietaks Niet van toepassing.

Het bedrag van de interne pensioenbelofte dat wordt geëxternaliseerd zal niet onderworpen worden aan de premietaks van 4,4% noch aan de Wijninckxbijdrage.

De externalisatie zal fiscaal neutraal gebeuren mits inachtneming van de 80%-regel. 

Deze vrijstelling geldt onbeperkt in de tijd op basis van de huidige wetgeving.

Beheerkosten Geen De gebruikelijke beheerskosten van de verzekeraar. 
Wat bij uitkering? Mandaat moet worden neergelegd
(zelfs indien onbezoldigd)


Dit kan in het bijzonder een probleem zijn in doktersvennootschappen. 
Mandaat mag worden verdergezet.  
Belasting bij uitkering

RIZIV-bijdrage 3,55%, solidariteitsbijdrage 0 - 2%, personenbelasting 16,5% (+gemeentebelasting)

Let op: dit indien de uitkering gebeurt bij overlijden of bij pensionering.  Naast het effectief opnemen van het pensioen dient de activiteit volledig en definitief stopgezet te worden in de vennootschap (attractiebeginsel). 

Mogelijks 10%-tarief in plaats van 16,5% zie hier voor een gedetailleerd overzicht van de taxatie op de uitkering van de IPT. 

Voor Tak21 contracten vermelden we nog eens dat winstdeelname (grotendeels) is vrijgesteld van eindtaxatie.  

Rechtsbescherming De voorziening blijft onderhevig aan het ondernemingsrisico (faillissement).   De begunstigde heeft een (bevoorrechte) vordering op de verzekeraar voor de opgebouwde reserve (Tak21) of inventariswaarde (Tak23) 
Beschikbaarheid De liquiditeit blijft in de vennootschap en kan daar dienen als werkkapitaal.  De keerzijde is wel dat de liquiditeit ook moet aanwezig zijn bij eventuele uitkering.     Er wordt een premie gestort aan de verzekeraar, die daarmee een reserve opgebouwd in het voordeel van de betrokkene. De reserve opgebouwd door deze premie of het voorziene eindkapitaal kan worden gebruikt ter financiering van een vastgoed (inpandgave + voorschot op polis + bulletkrediet).  
Eindkapitaal Geprovisioneerd bedrag is niet altijd aanwezig op pensioenleeftijd Bedrag dat moet worden uitgekeerd staat veilig bij een verzekeringsmaatschappij

Fiscaliteit
van de 80%-regel

Loon kan niet worden verminderd voor het effectieve pensioen. 80%-controle gebeurt immers bij de uitkering. Daalt het loon dan zal de voorziening te hoog zijn, en deels moeten worden teruggenomen als belastbare winst. De 80%-controle gebeurt bij storting van de premies. Als het loon nadien daalt, is er geen enkel probleem. De stortingen worden aangepast aan de nieuwe situatie.