Een aparte bijstandspolis vult de bijstandsdekking van een hospitalisatiepolis perfect aan. In bepaalde gevallen kan de bijstandsdekking van de hospitalisatiepolis voldoende zijn. Informeer u, voor u vertrekt of voor u uw reis boekt.
Met de vakantie in aantocht en een reislust die groter is dan ooit, is dit een vraag die wij als Life Experts regelmatig krijgen.
Uiteraard is een aparte bijstandsverzekering - bijvoorbeeld via één van onze partnermakelaars onderschreven - uitermate nuttig. Dit leggen we hier kort even uit (*).
Wat dekt het bijstandsluik van een typische hospitalisatiepolis?
We denken hierbij aan (collectieve) verzekeringen bij AG, DKV en Axa, waarbij telkens een dekking bijstandsprestatie in het buitenland is opgenomen.
De bijstandsverzekering die voorzien is in de meeste (collectieve) hospitalisatiepolissen dekt "dringende en onvoorziene hospitaalopnames in het buitenland" en dit voor de verzekerde gezinsleden. In het bijstandsluik van uw hospitalisatiepolis hoort ook de medische repatriëring en bepaalde basis-bijstandsprestaties. Bijvoorbeeld is het nazenden van een kinderoppas (een familielid) in het geval beide ouders gehospitaliseerd zijn, een typische waarborg die in dit soort polissen wordt opgenomen.
In die zin is de bijstandsdekking die in de hospitalisatiepolis vervat zit, een zeer nuttige en volledige dekking. Deze dekking zal u voor financiële verrassingen in het buitenland behoeden. Vaak wordt gesteld dat bij reizen binnen Europa dit bijstandsluik "voldoende" zal zijn. Om hierover zekerheid te hebben voor wat betreft uw persoonlijke situatie wint u hiervoor beter advies in bij uw bemiddelaar of bij Life Experts.
Wat kan een aparte bijstandspolis bijkomend verzekeren?
Dit zijn polissen die worden aangeboden bij Europ Assistance, Allianz Partners, Axa Assistance, AIG, en andere gespecialiseerde verzekeraars. Vaak worden die polissen tijdelijk onderschreven (tijdens de duurtijd van een reis), of op jaarbasis. Als u meerdere reizen per jaar maakt is een jaarcontract aangewezen.
Een aparte bijstandspolis is mogelijks - afhankelijk van welk niveau van dekking u onderschrijft en bij welke verzekeraar - veel ruimer dan het luik bijstandsverzekering in de hospitalisatiepolis. Zo krijgt u een soort "one stop shop" voor al uw bijstandsbehoeften.
We denken bijvoorbeeld aan:
- Dekking van reisannulering voor het vertrek, of als u al ter plaatse bent en geconfronteerd wordt met een plotse vervroegde terugkeer (bij het een overlijden van een naast familielid bijvoorbeeld), waarbij u dan op een latere datum een compensatiereis wordt aangeboden...
- Medische kosten binnen en buiten het hospitaal, denken we bijvoorbeeld aan dringende tandzorg tijdens uw vakantie. Ook zijn de grenzen voor tussenkomst (de maximum totale kost welke een verzekeraar kan ten laste nemen) vaak hoger in aparte polissen. Dit is zeker nuttig als u bijvoorbeeld naar landen zoals de Verenigde Staten en Canada zou afreizen.
- Vaak is een informatiedienst gekoppeld aan de polis. Zo kan u voor uw afreis gaan informeren waar het dichtsbijzijnde medisch centrum is mocht u dan toch gehospitaliseerd worden. De verzekeraars bevragen dan hun wereldwijd netwerk of putten uit ervaring. In bepaalde regio's in Afrika of Zuid-Amerika levert dit soms verrassende (en tegelijk geruststellende) antwoorden op.
- Eventueel wordt in dit soort contracten de dekking verleend voor medische kosten van "alle inzittenden van een voertuig". Dit in tegenstelling tot "alle gezinsleden". Stel dat u bijvoorbeeld op reis gaat met de wagen en een neefje of nichtje mee op reis neemt?
- Bagage en reisongemakken
- Tussenkomst bij verlies of vertraging van bagage
- Vervroegde terugkeer door familiale omstandigheden of omstandigheden eigen aan het gezin of het bedrijf (vb. bepaalde bedrijfspolissen voorzien een terugkeer indien er een brand in een bedrijfsgebouw plaatsvindt).
- Voertuigassistance:
- Het slepen en eventueel repatriëren van een wagen met pech
- Het regelen van een vervangvoertuig
Ook kan een aparte bijstandspolis specifieke situaties gaan afdekken. U moet weten dat de meeste bijstandsverzekeringen (ook die in de hospitalisatiepolis) geen prestaties afdekken zodra u meer dan 3 maanden aaneensluitend in het buitenland verblijft. Een langdurig verblijf in het buitenland is echter typisch voor studenten, au pairs, wereldreizigers, overwinteraars, of zelfs bepaalde zakenmensen. In dat geval wordt een polis op maat uitgewerkt.
Als ik dan een aparte bijstandspolis afsluit, naast mijn hospitalisatiepolis, ben ik dan dubbel verzekerd?
Voor het luik "dringende medische kosten in een hospitaal" bent u dan inderdaad dubbel verzekerd. Ook zo voor repatriëring en enkele kleine bijstandsprestaties. Dit is onvermijdbaar. Better be safe than sorry. Ook als u uw reis boekte met bepaalde creditcards geniet u - soms zonder dat u zich hiervan bewust bent - van bijstandsprestaties. Ook bij bepaalde wagenmerken zijn enkele bijstandsprestaties opgenomen in het onderhoudscontract. Zelfs in bepaalde autoverzekeringen zijn bijstandsprestaties binnengeslopen. Dit zijn echter allen kostendekkende verzekeringen, er kan dus geen dubbele tussenkomst zijn in uw voordeel. Uiteraard is het belangrijk te weten waarvoor u verzekerd bent en waar u terecht kan bij dringende problemen. Het laatste dat u wil, is dat u bij dringende noodgevallen in het buitenland niet weet op wie beroep te doen. Vandaar het nut van één allesoverkoepelende dekking via een bemiddelaar. U doet dan een aangifte éérst in de polis van de aparte bijstandsverzekering, en bij voorkeur tegelijkertijd in de hospitalisatiepolis (u mag daarbij verwijzen naar de aparte bijstandsverzekering). En uw bemiddelaar houdt een oogje in het zeil.
Het team van Life Experts wenst u en uw gezin een veilige zomervakantie.
(*) Hoewel bijstandspolissen vaak ook prestaties in België afdekken, focussen we hier uitsluitend op de bijstandsprestaties in het buitenland. De opgesomde dekkingen in deze tekst zijn indicatieve voorbeelden, er kunnen geen rechten uit geput worden.