Om aangeslotenen te beschermen werd een minimale rendementsgarantie ingevoerd. De inrichter moet eventuele tekorten zelf bijpassen. De minimale rendementsgarantie stijgt vanaf volgend jaar naar 2,5%.
Dit artikel heeft betrekking op werkgevers die een pensioentoezegging aanbieden aan hun loontrekkende medewerkers.
De FSMA heeft aangekondigd dat de rentevoet van de wettelijke rendementsgarantie die moet worden toegepast op pensioentoezeggingen voor werknemers 2,50% zal bedragen vanaf 01/01/2025. De rentevoet van de wettelijke rendementsgarantie bedraagt 1,75 % sinds 2016.
Wat houdt de wettelijke rendementsgarantie in?
Zie ook ons artikel van begin 2024 hierover.
De wettelijke rendementsgarantie vormt een gewaarborgd minimumrendement voor werknemers, ten laste van de werkgever.
In het geval van een pensioentoezegging van het type vaste bijdragen gefinancierd door de werkgever, heeft de aangeslotene op het moment van vertrek bij de werkgever (zijn uittreding), pensionering of in geval van vervroegde uitbetaling van de prestaties vóór zijn pensionering of in geval van opheffing van de pensioentoezegging, recht op de bedragen betaald door de werkgever, verminderd met de kosten beperkt tot 5%, gekapitaliseerd tegen de rentevoeten van de wettelijke rendementsgarantie, d.w.z.:
- 3,25% tot 31/12/2016,
- 1,75% tot 31/12/2024,
- 2,50% vanaf 01/01/2025
Er is één uitzondering op dit principe. Indien een van de volgende gebeurtenissen zich voordoet tijdens de eerste vijf jaar van de aansluiting (uittreding van de aangeslotene, pensionering of uitbetaling van de prestaties vóór de pensionering, opheffing van deze pensioentoezegging), wordt de kapitalisatie van de werkgeversbijdragen die hierboven is voorzien tegen de rentevoeten van de wettelijke rendementsgarantie vervangen door een indexering op basis van de consumentenprijsindex, als dit tot een lager resultaat leidt.
In het geval van een persoonlijke financiering door de aangeslotene, heeft deze op het moment van zijn vertrek bij zijn werkgever (zijn uittreding), zijn pensionering of in geval van vervroegde uitbetaling van de prestaties vóór zijn pensionering of in geval van opheffing van de pensioentoezegging, recht op de door de aangeslotene gestorte bedragen, gekapitaliseerd tegen de rentevoeten van de wettelijke rendementsgarantie, d.w.z.:
- 3,75% tot 31/12/2016,
- 1,75% tot 31/12/2024,
- 2,50% vanaf 01/01/2025.
Hoe worden de stortingen gekapitaliseerd?
Als de kapitalisatiemethode toegepast in het kader van de pensioentoezegging de zogenaamde 'horizontale' methode is. Volgens deze methode is bij een wijziging van de rentevoet van de wettelijke rendementsgarantie: de oude rentevoet van toepassing op de bijdragen die verschuldigd waren vóór de wijziging van de rentevoet tot de vroegste van de volgende gebeurtenissen: uittreding, pensionering of uitbetaling van de prestaties vóór pensionering, opheffing van de pensioentoezegging en de nieuwe rentevoet van toepassing op de bijdragen die verschuldigd zijn vanaf de datum van de wijziging tot de vroegste van de volgende gebeurtenissen: uittreding, pensionering of uitbetaling van de prestaties vóór pensionering, opheffing van de pensioentoezegging.
Als de kapitalisatiemethode toegepast in het kader van de pensioentoezegging de zogenaamde 'verticale' methode is. Volgens deze methode is bij een wijziging van de rentevoet van de wettelijke rendementsgarantie:
de oude rentevoet van toepassing op de bijdragen die verschuldigd waren vóór de wijziging van de rentevoet en de nieuwe rentevoet van toepassing op de verschuldigde bijdragen vanaf de wijziging van de rentevoet alsook op de tegen de oude rentevoet verschuldigde bijdragen die gekapitaliseerd zijn tot aan de wijziging.
Wat is het effect van deze wijziging op het pensioenplan in mijn organisatie?
Contacteer gerust één van onze adviseurs.
Bron: Axa.
Laatste update: 21/11/2024